Tips voor het planten van Fruitbomen

Het planten van fruitbomen in je tuin draagt niet alleen bij aan een esthetische waarde, maar zorgt ook voor heerlijke verse vruchten die je zelf hebt geoogst en van de boom kan plukken! Maar om een succesvolle oogst te kunnen krijgen zijn er verschillende factoren die belangrijk zijn om op te letten bij het planten van fruitbomen. In deze blog bespreken we enkele tips om je te helpen starten van je eigen fruitboomgaard. 

Kies de juiste boom voor jouw klimaat en bodemtype

Niet alle fruitbomen komen goed tot uiting in elk klimaat of bodemtype. Voordat je zomaar een fruitboom gaat planten is het dus goed om eerst te onderzoeken welke soort boom goed kan groeien in jouw specifieke regio. Om hierachter te komen kan je bijvoorbeeld lokale tuincentra of kwekerijen om advies vragen. Zorg ook voor dat de bodemgesteldheid geschikt is voor de boomsoort die je wilt planten. De ene soort boom kan beter met bijvoorbeeld vochtigere omstandigheden omgaan in plaats van een goed doorlatende grond. 

Kies een geschikte locatie 

Niet geheel onbelangrijk is de plek waar je de fruitboom wilt planten. De plek is een cruciale factor voor de groei en gezondheid van de boom. Het is wenselijk om minsten zes tot acht uur per dag zonlicht te krijgen. Bijvoorbeeld Appelbomen zullen meer vruchten en bloemen kweken bij het hebben van zon. Ook moet er genoeg ruimte zijn voor de grootte van een volgroeide boom en dat er geen belemmeringen zijn voor de groei van de boom zoals gebouwen of andere bomen. 

Graaf een geschikt plantgat

 Bij het planten van een fruitboom helpt het om een voorbereid plantgat te creëren waar je de boom uiteindelijk in kan zetten. Graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit van de boom, maar niet dieper dan de kluit zelf. Zorg ervoor dat de bodem van het gat goed wordt losgemaakt en kan mengen met de compost of de organische meststoffen afhankelijk van wat je gebruikt. Dit bevordert de groei van de boom. Zorg bij het plaatsen van het plantgat dat de wortels recht naar beneden wijzen en vul tenslotte het gat nog aan met aarde. 

Geef regelmatig water en onderhoud 

Als het planten van de fruitboom eenmaal gelukt is komt de volgende stap aan bod en dat is het onderhouden van de boom. Hierbij is het belangrijk om regelmatig de fruitbomen water te geven, met name in de eerste jaren. Zorg wel dat dit met beleid wordt gedaan want het over bewateren van de boom kan zorgen voor wortelrot. Daarnaast is het regelmatig snoeien, bemesten en het controleren op plagen en ziekten ook belangrijk zodat de boom zijn gezondheid en productiviteit behoud. 

Bij het volgen van deze 5 tips heb je al een mooie start gemaakt het leggen van een succesvolle oogst van je fruitbomen en kan je jarenlang genieten van lekkere vruchten uit eigen tuin!

Altijd online| Maak een afspraak | Email: Info@bedrijfonline.nl

© 2022 Bedrijfonline.nl